Raportti: Siilinlahti Open 2022 talviuintikisat kisattiin 30.4.

3.5.2022 | Ajankohtaista

Siilinlahdella kisattiin vappuaattona 30.4.2022 rennot talviuintikisat. Sarjoina oli 25 metrin yksilömatka naisille ja miehille, 10 metrin yksilömatka, sekä 4×25 metrin viesti. Kisaajia tuli mittelemään paikalle noin 60 ja yleisöäkin oli paikalla runsain määrin. Tapahtumaa oli järjestämässä Lauteiden ohella myös Siilinjärven Nuorkauppakamari ja Siilinjärven Pesis. Myös Siilinjärven kunta oli mukana järjestelyissä.

Alkujärjestelyt

Rakensimme kisoja varten Siilinlahden uimarannalle kaksi 25 metrin uintirataa, lisäksi tarvittiin teltat toimitsijoille, kisagrillille ja sateensuojateltta yleisölle. Laiturille rakennettiin myös pieni katsomo. Kisapäiväksi rannalle tuotiin kaksi paljua, jotka olivat lämpimänä koko päivän, ja kisaajien ja saunojien käytössä. Ns. kisakylän rakentamiseen meni meiltä talkoolaisten avustamina (iso kiitos mm. Hannulle!) muutama päivä. Toki tapahtuman suunnitteleminen, pelastussuunnitelmien laatiminen jne otti myös oman aikansa.

Aamu valkeni Siilinlahdella kisapäivänä perinteisessä vappusäässä, eli hienoista räntäsadetta oli ilmassa ja laituri ja saunan terassi lumen peitossa. Ensi töiksi puhallettiin lumet lehtipuhaltimella pois ja viriteltiin tulet paljujen tulipesiin. Sitten varusteltiin kisagrilli letuilla ja makkaroilla ja juomilla, ja laitettiin äänentoistolaitteet kondikseen. Tällöin kello alkoikin lähestyä puoltapäivää ja ensimmäiset kisaajat ja yleisöä alkoi saapua paikalle.

Kisat aloitettiin yksilömatkoilla

Kisat aloitettiin yksilömatkojen suorituksilla. Ensimmäisenä uitiin miesten 25 metrin yksilökisa. Miehiä starttasi kisaan 11 ja nähtiin kyllä kovia suorituksia! Veden lämpötila oli kisapäivänä noin viiden asteen tienoilla, eli kohtuullisen raikas vesi kuitenkin, vaikka kevättä jo pitkällä elettiinkin. Veden viileys ei tuntunut vauhtia hidastavan, eikä uimareita kangistavan, sen verran vauhtia uimareista löytyi. Miesten yksilökisan kärkipaikka oli tiukkaa sadasosapeliä, mutta lopulta voiton vei Henri Ahokangas kovalla ajalla 20:62. Niukasti toiseksi tuli Kai Niemelä ajalla 20:74 ja kolmannen sijan nappasi Aleksei Sviridov ajalla 22:03.

Miesten yksilökisan jälkeen uitiin lasten sarja, jossa oli osallistujia yksi. Hienon suorituksen teki Eino Kanniainen kymmenellä metrillä ja kauhoi lasten sarjan ylivoimaiseen voittoon 🙂 Lasten sarjan jälkeen kisattiin naisten yksilösarja 25 ja 10 metrillä. 25 metrille starttasi 13 uimaria ja 10 metrille 1 uimari. Saman verran uimareita myös pääsi maaliin ja hyvin ajoin! Naisten sarjan voiton vei Matleena Louhisalmi ajalla 24:62, toiseksi tuli Petra Haverinen, 25:78 ja kolmannelle sijalle Miila Puruskainen ajalla 26:44. 10 metrin sarjaa dominoi Saana-Liisa Kiiskinen, 11:04. Yksilökisojen palkintojen jaon jälkeen osa uimareista lähti tyytyväisenä kohti kotia, ja osa jäi vielä odottelemaan viestisarjan alkua. Paljut ja sauna näytti olevan kovalla käytöllä, samoin trafiikkia riitti herkkuteltalla, missä paistui liukuhihnalta lettuja ja makkaraa.

Joukkueviesti kruunasi kilpailun

Joukkueviestin lähestyessä alkoi myös aurinko pilkotella pilviverhon takaa. Joukkueviesti aloitettiin yhteisellä infokokouksella, jossa käytiin läpi kilpailun säännöt ja käytännöt. Sääntöjen mukaan joukkueessa piti olla vähintään yksi nainen, yksi mies ja kaikilla päässä hattu. Yhteensä joukkueessa oli neljä uimaria, joista jokainen ui 25 metrin osuuden. Joukkuekisaan starttasi yhdeksän joukkuetta, viime metreillä kisasta joutui jäämään pois yksi joukkue aikatauluongelmien takia.

Joukkuekisassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, sen verran kovaa kannustusta sai jokainen joukkue sekä yleisön, että selostamon toimesta. Ja tietenkin joukkuekavereilta. Tunnelma oli katossa, vaikka ulkoilmatapahtumasta kyse olikin. Joukkueviestin voiton nappasi tällä kertaa Lauteiden oma joukkue, toiseksi sijoittui niukalla erolla Äyskärit ja kolmannelle sijalle polski myös hienon suorituksen tehnyt ApuVa. Kaikki yhdeksän joukkuetta tulivat maaliin. Mainitsemisen arvoista lienee, että kisassa nähtiin vappuaiheisia päähineitä, muun muassa kisan kuninkaalliseen luonteeseen sopiva kruunupäähine, ja tapahtumaan väriä tuova pinkki peruukki, ainakin luulen, että kyseessä oli peruukki 🙂

Kilpailun sponsoreita olivat GVK , Ruukki, RTV Kuopio, VTR Workwear Center Kuopio, Finnharvest, Grolls & TOOLS Kuopio, K-Rauta Siilinjärvi, Kalteva, Maalausliike Väriympyrä ja Katto-Savo

Äärimmäisen suuret kiitokset kaikille katsojille, kisaajille, yhteistyökumppaneille ja erityisesti kisajärjestelyissä mukana olleille! Tästä on hyvä lähteä tekemään vuosittaista perinnettä!

Mistä lauteilla puhutaan? Tilaa uutiskirje sähköpostiisi!

Tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi, niin varmistat, että olet aina ajan tasalla siitä, mistä lauteilla puhutaan.