Rakkaudesta kylmään veteen ja kuumiin löylyihin

Suomalainen tykkää saunoa. Niin paljon, että Suomessa on yhteensä yli 3,2 miljoonaa saunaa. Suomessa on myös ajoittain vähän kylmää. Vastakohdat vetävät toisiaan puoleensa. Kylmän ja kuuman yhdistämisestä sai alkunsa myös Avantosauna Lauteet.

Lauteiden alku

Kolmea Pohjois-Savossa asuvaa, äkkiseltään hyvinkin erilaista kaverusta yhdisti yksi asia, he nauttivat avannon ja saunan yhdistelmästä yli kaiken! Eräänä talvena kaverukset huomasivat, että Siilinjärvelllä olisi tilausta hyvälle julkiselle saunalle, josta pääsisi pulahtamaan myös järveen. Tuumasta toimeen!

Siilinjärven kunnan ja muiden tahojen kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen saunalle löytyi täydellinen paikka Siilinlahden uimarannalta Siilinjärven sydämestä. Saunasta haluttiin mahdollisimman käytännöllinen, hyvät löylyt takaava ja saunojalle helppokäyttöinen. Samalla saunarakennuksen haluttiin myös miellyttävän silmää.

Näiden toiveiden ja vaatimusten kanssa kaverukset marssivat arkkitehdin puheille, joka teki tältä pohjalta saunan piirustukset. Arkkitehti piirsi saunarakennukseen erillisen löylyhuoneen, jonne mahtuu kerrallaan 25 henkeä löylyttelemään. Lisäksi tarvittiin tietysti pukuhuonetilat. Eikä pidä unohtaa terassia, saunasta kun pitää päästä vilvoittelemaan ja uimisen jälkeenkin on mukava istuksia hetki ulkona. Niinpä arkkitehti suunnitteli saunarakennuksen eteen niin ison terassin, että varmasti riittää vilvoittelijoille.

Arkkitehdin suunnitelmat nähtyään kaverukset olivat yksimielisiä siitä, että juuri tällaista haetaan. Niinpä saunan rakentaminen aloitettiin kesäkuussa 2021.

Juhana Majuri, saunamajuri

”Terve, minä oon Juhana Majuri ja erityisesti Lauteiden saunamajuri. Minä vastaan että sauna on suunniteltu hyvin, sekä hoidan kaikki tarvittavat lupa-asiat vimpan päälle kuntoon. Eli teen saunamajurihommia: hyvin suunniteltu sauna takaa pehmeät löylyt! Teen saunan ohella myös hammaslääkärin töitä. Vapaa-ajalla puolestaan tykkään hakea lisää voimaa salilta ja saunatermein löylyttää Topiasta shakissa. Ja tietysti saunoa ja uida!”

Sauli Kannianen, löylymaisteri

”Hyvää päivää, minä oon Kanniaisen Sauli. Lauteilla oon hoitanut talouspuolta ja järkkäillyt yhteistyökuvioita, että saahaan sauna toimimaan jouhevasti. Me Lauteiden porukka uskotaan vahvasti yhteistyön voimaan. Lauteiden lisäksi oon yksi yrittäjistä myös Kalteva Oy:ssä ja sitten kun pääsen iltapäivisin vapaalle, niin vuodenajasta riippuen veneilen Kallavedellä ja hoidan lampaita, tai sitten hiihdän mettäsuksilla.”

Topias Tölli, avantomaakari

”Minä taasen oon Topias Tölli ja hoitelen Lauteiden viestintää ja markkinointia. Me nimittäin on ajateltu panostaa viestintään erityisesti ja tavoitteena on, että tarvittava info löytyy helposti. Ja ei se pahaa tee jos meidän sisällöt viihdyttäisikin! Teen viestintähommia myös Lauteiden ulkopuolella. Töiden jälkeen harrastan (shakkilöylytysten lisäksi) kaikenlaista lautailua surffauksesta lumilautailuun. Enkä malta olla kehuskelematta, että oon myös talviuinnin SM nelonen vuodelta 2020.”

Lauteiden visio

Lauteet haluaa mahdollistaa uimisen, talviuinnin ja saunomisen matalalla kynnyksellä kaikille kiinnostuneille. Talviuinti on hieno laji, jonka aloittamiseen saattaa olla kynnystä. Tätä kynnystä me Lauteden porukka sitoudutaan mataloittamaan ja mielellään poistamaan kokonaan. Me halutaan tuoda talviuinti kaikkien saataville ja saada uusia harrastajia innostumaan hienosta harrastuksesta. Haluamme luoda Siilinlahdelle yhteisöllisen kohtaamispaikan, jossa saunomisen ja uimisen merkeissä voi nähdä tuttuja ja nauttia elämästä. Nähdään Lauteilla – tutustu kausijäsenyyteemme!

Mistä lauteilla puhutaan? Tilaa uutiskirje sähköpostiisi!

Tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi, niin varmistat, että olet aina ajan tasalla siitä, mistä lauteilla puhutaan.

Uutiskirje tilattu - kiitos!